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ALCOHOL: Beer: Licenses: Liquor: Permits:
A person must be 18 years old to obtain a permit to engage in the retail sale of alcoholic beverages; there currently exists no
statewide minimum age requirement for obtaining a permit under Chapter 4 of Title 57 to sell alcoholic beverages for on-
premises consumption or for obtaining a permit to sell beer under Chapter 5 of Title 57. T.C.A. § 1–3–114, 57–3–101, et seq.,
57–3–210, 57–4–101, et seq., 57–4–203, 57–5–101, et seq., –105, –108.

TAXATION: Classification of Property: Property Tax: Tax Liens:
Upon sale of land, formerly afforded “greenbelt” tax treatment, but which is sold rendering it incapable of qualifying for
“greenbelt” status, such land is impressed with a lien for roll-back taxes which can be enforced against a buyer even though seller
is primarily liable for the indebtness; assuming seller is liable for roll-back taxes, the effect of seller's death will impose liability
for payment upon his estate for the debt. T.C.A. §§ 30–2–402, 67–5–1001 et seq., –1003, –1004, –1005, –1006, –1007, –1008.

Age Requirement for Obtaining a Permit to Sell Beer or Alcoholic Beverages in Tennessee

L. Don Ridgeway
109 War Memorial Building
Nashville, Tennessee 37219

QUESTION

What is the minimum age that a person must be to obtain a permit to sell beer or alcoholic beverages in Tennessee?
 

OPINION

A person must be 18 years old to obtain a permit under Chapter 3 of Title 57 of the Tennessee Code Annotated to engage in
the retail sale of alcoholic beverages in Tennessee. There currently exists no statewide minimum age requirement for obtaining
a permit under Chapter 4 of Title 57 to sell alcoholic beverages for on-premises consumption, or for obtaining a permit to
sell beer under Chapter 5 of that Title.
 

ANALYSIS

With regard to the age requirement for obtaining a license to engage in the retail sale of alcoholic beverages under Chapter 3
of Title 57 of the Tennessee Code Annotated, T.C.A. § 57–3–210(h) provides as follows:
No manufacturer, wholesaler or retailer, or any employee thereof, engaged in the physical manufacture, storage, sale or
distribution of alcoholic beverages shall be a person under the age of eighteen (18) years, and it shall be unlawful for any
wholesaler, or retailer, to employ any person under eighteen (18) years of age for the physical storage, sale, or distribution of
alcoholic beverages, or to permit any such person under said age on its place of business to engage in the manufacture, storage,
sale or distribution of alcoholic beverages.
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Thus, it is the opinion of this office that an individual under the age of 18 is not eligible to obtain a license to engage in the
retail sale of liquor under Chapter 3 if he or she intends to engage in the physical manufacture, storage, sale or distribution of
alcoholic beverages. Most individual license holders would have such involvement in the business that they would be engaged
in the physical storage, sale or distribution of alcoholic beverages.

*2  I refer you to two previous opinion letters of this office, issued on July 2, 1986, and January 11, 1982, in which we indicated
that § 57–3–210(h) does not apply to corporations and thus does not prohibit the carrying on of a retail liquor business by a
corporation which has a minority or majority stockholder under the age of 18, so long as the stockholder is not engaged in any
of the prohibited acts under that subsection.

The code sections governing the on-premises consumption of alcoholic beverages, Chapter 4 of Title 57, do not specifically
provide a minimum age requirement for obtaining a permit to sell alcoholic beverages for consumption on the premises.
Chapter 4 does establish a minimum age for purchasing liquor-by-the-drink (21), and also for selling, transporting, possessing
or dispensing liquor-by-the-drink in the course of one's employment (18). T.C.A. § 57–4–203(b).

Furthermore, there appears to be no provision outside of Chapter 4 which establishes a minimum age requirement for obtaining
a permit to sell liquor-by-the-drink. Although T.C.A. § 57–3–210(h), quoted above, applies to all “retailers” engaged in the
sale of alcoholic beverages, this Office has previously opined that the term “retailer” as used in Chapter 3 of Title 57 does not
apply to liquor-by-the-drink retailers under Chapter 4. See Op.Tenn.Atty.Gen. 85–094 (March 29, 1985), –––––––. Thus T.C.A.
§ 57–3–210(h) does not establish a minimum age for obtaining a permit to sell liquor for on-premises consumption.

It should be noted that the Code does contain a general requirement that any person who is 18 years of age or older shall not be
prohibited from entering into any profession or from performing any services on the basis of his minority. See T.C.A. § 1–3–114.

The Code also does not specifically establish a minimum age for obtaining a permit to sell beer. T.C.A. § 57–5–105 establishes
the requirements one must meet in order to obtain a license to sell beer outside the limits of a town or city in a county not
governed by a metropolitan government. No age requirement is provided. In addition, it has been held that the county legislative
body or the county beer board in such counties may not impose additional requirements. See e.g. Perry v. Sevier County Beer
Commission, 181 Tenn. 696, 184 S.W.2d 32 (1944); Wright v. State, 171 Tenn. 628, 106 S.W.2d 866 (1937).

T.C.A. § 57–5–108 sets forth the requirements which one must meet in order to obtain a license to sell beer within cities,
towns and metropolitan areas. Again, no minimum age is specifically provided. However, incorporated cities and towns and
those counties governed by a metropolitan government are given the authority to impose additional restrictions fixing zones and
territories and providing hours of opening and closing and such other rules and regulations as will promote public health, morals
and safety. See T.C.A. § 57–5–108(a)(1) and (b)(1). Therefore, to determine the age requirement for obtaining a license to sell
beer within an incorporated city, town, or metropolitan area, the rules and regulations of each local body must be consulted.
Again, however, it should be noted that the Code does contain a general requirement that any person who is 18 years of age
or older shall not be prohibited from entering into any profession or from performing any services on the basis of his minority.
See T.C.A. § 1–3–114. Thus, any minimum age requirement for obtaining a permit to sell beer must not be higher than 18
years of age.

*3  W.J. Michael Cody
Attorney General and Reporter
John Knox Walkup
Chief Deputy Attorney General
Debra K. Inglis
Assistant Attorney General
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