
Tax Treatment of Payments by Cities to Employees on Active Duty as a Reservist or 
Member of the National Guard 

 
Question 
 

The question is how must a city treat the payments the city is authorized to make to its 
employees called to active military service to make up the difference between their military pay 
and what they would be paid as a city employee. 
 
Opinion 
 

In my opinion, the city=s supplemental payments should be treated as regular wages 
reported on the W-2 form and are subject to all the required withholdings. 
 
Discussion 
 

Authority for Military Pay Supplements by Municipalities 
 

The first question that must be explored is whether it is legal for cities to make these 
supplemental payments. In my opinion it is legal even if the city employee volunteers for the 
military service. The federal law makes it illegal for reserve officers and National Guard 
members who consent to the military service to receive certain payments from sources other than 
the government. 18 United States Code Annotated ' 209 provides in pertinent part as follows: 
 

(a) Whoever receives any salary, or any contribution to or supplementation of salary, as 
compensation for his services as an officer or employee of the executive branch of the 
United States Government, of any independent agency of the United States, or of the 
District of Columbia, from any source other than the Government of the United States, 
except as may be contributed out of the treasury of any State, county, or municipality ... 
shall be subject to the penalties set forth in section 216 of this title. 

 
* * * 

(c) This section does not apply to a special Government employee ... . 
 
18 U.S.C.A. ' 202 provides in part: 
 

A Reserve officer of the Armed Forces or an officer of the National Guard of the United 
States who is voluntarily serving a period of extended active duty in excess of one 
hundred and thirty days shall be classified as an officer of the United States within the 
meaning of section ... 209 ... . A Reserve officer of the Armed Forces or an officer of the 
National Guard of the United States who is serving involuntarily shall be classified as a 
special Government employee. 

 
Most city employees temporarily serving in the military under these sections would be 
considered Aspecial Government employees@ to whom ' 209 would not apply. Even for the few 
that might be serving voluntarily, however, ' 209 allows contributions from Athe treasury of any 



State, county, or municipality. @ Therefore, in all situations, the federal law allows 
municipalities to make supplemental payments to their employees in the military. Moreover, the 
purpose of ' 209 is to prohibit conflicts of interests and undue influence on government actors. 
This purpose is not served by prohibiting municipalities from supplementing their employees= 
military pay. 
 

T.C.A. ' 8-33-109 specifically provides: 
 

After the fifteen (15) working days of full compensation, any public employer may 
provide partial compensation to its employees while under competent orders. 

 
It is my opinion that municipalities may supplement the pay of their employees who are serving 
actively as reservists or in the National Guard under both federal and state law. 
 

Employment Status of Activated Municipal Employees 
 

The crux of this question, at least according to IRS rulings, is whether the reservist=s or 
National Guardsman=s employment with the municipality terminates when he or she is called up. 
Under Tennessee=s law, the employment clearly is not terminated. Note the language from 
T.C.A. ' 8-33-109 that Aany public employer may provide partial compensation to its employees. 
@ If these people were anything other than employees, Tennessee local governments would not 
have the authority to make the payments. It would be an illegal use of public funds and would 
violate the public purpose doctrine for a municipality to make a payment to a private individual. 
And why should a city pay its former employees a supplement and not all others from the city 
that have been called up? 
 

There appear to be two (2) IRS Revenue Rulings that are pertinent. One deals with the 
situation when employment with the civilian employer continues and the other deals with the 
situation when it terminates. Rev. Rul. 68-238 states: 
 

The M Company voluntarily pays to its employees the difference between their normal 
earnings and the amount actually received by them from the State for the time they are 
temporarily absent from work to serve as members of the State National Guard. The 
employment relationship between the company and its employees is not disturbed by this 
service in the Guard. 

 
Under the circumstances, the payments made by the M Company to its employees who 
are temporarily absent from work while they are serving in a State National Guard are 
>wages= for services performed, or to be performed, by the employees for the company. 
The payments of these >wages= are subject to the taxes imposed by the Federal Insurance 
Contributions Act and the Federal Unemployment Tax Act and to the Collection of 
Income Tax at Source on Wages. 

 
This ruling appears to be the most pertinent for our situation. The other ruling B and the one that 
the IRS appears to rely on to give general advice relative to the tax treatment of these payments B 
is Rev. Rul. 69-136 and deals with former employees of companies that have decided to make 



these supplemental payments to the former employees. The first of the two companies discussed 
in the ruling will make every effort, according to the opinion, to re-employ the returning former 
employee but makes no guarantees. For the second company discussed, the former employees 
will perform no services for the company following their induction since they have been called 
for an indefinite time. In these situations in which the employment terminates, the IRS rules that 
the supplemental payments are not Awages@ subject to FICA, FUTA, and income tax 
withholding. 
 

The situations described and ruled on in Rev. Rul. 69-136 are not the situation for public 
employers in Tennessee. Under state law and in reality in personnel offices across the state these 
persons called to duty are still considered employees of the municipality. This view also has 
substantial support under federal law. 38 U.S.C.A. ' 4316, part of the Uniformed Services 
Employment and Reemployment Rights Act, provides that: 
 

(b)(1) ... a person who is absent from a position of employment by reason of service in 
the uniformed services shall be B  

 
(A) deemed to be on furlough or leave of absence while performing such service; and 

 
(B) entitled to such other rights and benefits not determined by seniority as are generally 
provided by the employer of the person to employees having similar seniority, status, and 
pay who are on furlough or leave of absence under a contract, agreement, policy, 
practice, or plan in effect at the commencement of such service or established while such 
person performs such service. 

 
This language clearly expresses the congressional intent that these persons called to service are 
still to be considered employees of the civilian employer. They are under this law Aabsent from a 
position of employment@ and are to be treated as on a Aleave of absence. @  They are still entitled 
to the employment rights enumerated. Only if the employee provides written notice that he/she 
will not return to employment after the military service will these employment rights not apply. 
38 U.S.C.A. ' 4316(b)(2)(A)(ii). Subsection (d) of this section allows the person whose 
employment is interrupted by military service to use accumulated leave during this period. 
 

The one case decided under this section that touches on this issue also supports the 
position that employees on military leave are still considered employees. In Lapine v. Town of 
Wellesley, 167 F. Supp.2d 132 (D. Mass. 2001), the court held that a veteran returning to a police 
position after a three year period of military service was entitled to vacation benefits as if he had 
been serving in the police position during the period in question, since under the circumstances 
the pay was a reward for length of service and not short term compensation for work performed. 

 
Supreme Court cases decided under laws protecting persons who serve in the military 

also support the notion that the time in the military is also to be counted as a time of employment 
with the civilian employer. In Accardi v. Pennsylvania Railroad Company, 383 U.S. 225 (1966), 
former tug boat firemen for the railroad whose jobs were abolished sought to be given credit in 
their separation allowance for the time they spent in the military in World War II. The amount of 
the separation allowance or severance pay was determined by the length of Acompensated 



service@ with the railroad. The employees had worked for the railroad both before the war and 
afterwards. In computing their severance pay, the railroad did not count their military service. 
The Supreme Court held that this period of military service should have been counted. In 
interpreting the applicable law at that time, which was the Selective Training and Service Act of 
1940, the Court held that its intention: 
 

[W]as to preserve for the returning veterans the rights and benefits which would have 
automatically accrued to them had they remained in private employment rather than 
responding to the call of their country. 383 U.S. at 231, 231. 

 
In Alabama Power Company v.  Davis, 431 U.S. 581 (1977), an employee brought a 

similar claim about a pension plan. The employee had worked for the power company both 
before and after WWII. The company did not count the time the employee served in the military 
toward his pension benefits. The applicable law at the time was ' 9 of the Military Selective 
Service Act, which has language nearly identical to that from USERRA quoted above. The Court 
held that the military time should have been included: 
 

[P]ension payments are predominantly rewards for continuous employment with the same 
employer. Protecting veterans from the loss of such rewards when the break in their 
employment resulted from their response to the country=s military needs is the purpose of 
' 9. That purpose is fulfilled in this case by requiring Alabama Power to pay Davis the 
pension to which he would have been entitled by virtue of his lengthy service if he had 
not been called to the colors. 431 U.S. at 594. 

 
Likewise, the purpose of USERRA is to put employees on military leave on the same 

footing relative to their employers as they would have had if they had not served, to the extent 
possible. This purpose is not served by curtailing benefits such as social security that, like the 
severance pay and the pension in the above cases, would normally accrue to the employee if he 
did not serve in the military. 


