July 28, 2003

Dear City Commissioner:  

The MTAS general consultant for the territory that includes your City, submitted the following questions from you:  

1.  If the city commission terminates the city manager, is the contract between the city and the city manager under which the city manager is entitled to severance pay, enforceable? 

2.  Under the contract between the city and the city manager, is the city manager entitled to compensatory pay upon his termination?

Answer to Question 1
While there is no reported case in Tennessee on this precise question, Tennessee cases on related questions, and a case on your precise question from another jurisdiction, and related cases from other jurisdictions, indicate that the contract may be unenforceable for two reasons:  

1.  A municipal governing body generally cannot make such a contract with an at will employee.

2.  A municipal governing body cannot make a personal services contract with an officer or employee that continues past a sitting board.

Of the two reasons, second one is probably the most solid.  If the city has had an election, or at such time as it has an election,  following the date the city and the city manager entered into the contract, the contract is probably not enforceable.    

Answer to Question 2
Even if the contract is enforceable, it does not provide for the payment to the city manager upon severance of compensatory time.  In addition, the city manager is obviously an exempt employee under the Fair Labor Standards Act, and for that reason is not entitled to overtime compensation under that Act.  



Analysis of Question 1

Background  

The City entered into an employment contract with Mr. A.  Under Section 3A of that contract, Mr. A is entitled to six month’s severance pay  from the date of his termination, and the continued payment of retirement, health, life and dental insurance benefits for a like period.  There are some exceptions for termination based on reasons that do not apply here.   

The City is chartered under the general law manager-commission charter. Section 6-21-101 of that charter provides that, (The Board of Commissioners shall appoint and fix the salary of the city manager, who shall serve at the will of the board. [Emphasis is mine.] There is no provision in the general law manager-commission charter to a contract of employment between the city and the city manager. 

Municipality Cannot Make Severance Package Contact With City Manager 

There are no Tennessee cases on the question of whether a city can enter into what is essentially a severance package contract with an at will city manager.   Tennessee Attorney General’s Opinion 99-154, dated August 16, 1999, opined that the City of Cleveland could not enter into a two year employment contract with the city manager.   However, the contract between your City and Mr. A is not for a “term,” but provides a severance package to him if he is terminated.      

As far as I can determine the precise question of whether a severance package contract between a city and an at will city manager has only arisen once, in New York.  There it was held in  Hansell v. City of Long Beach, 401 N.Y.S.2d 271 (Sup. Ct. App. Div.) that such a contract was unenforceable for four reasons: (1) the city manager’s appointment was for an indefinite term; (2) there was no provision in the city charter for an employment contract with the city manager; (3) the city manager was a public officer; and (4) the contractual provision violated the New York Constitutional provision against gifts of public money. 

A city manager under the general law manager-commission charter probably stands in a similar position with respect to reasons (1) and (2), and possibly (3), in Hansell.  Those reasons give the City a strong argument that the contract between the city and Mr. A is ultra vires as beyond the scope of the city’s authority.   

There is no question that when the city manager passed the one year term of employment during which he could not be dismissed except for cause after a hearing, he became an indefinite term employee, subject to termination at any time.  It is likewise true that there is no authority contained in the general law manager-commission charter for a city operating under that charter to enter into an employment contract with the city manager, either for a term or for a severance package.  Finally, the city manager might be an “officer” as opposed to an “employee,” although the answer to that question is not clear.  

In City of Lebanon v. Baird, 756 S.W.2d 236 (Tenn. 1988), the Tennessee Supreme Court discussed at length the effect of ultra vires contracts.  It pointed to two kinds of ultra vires contracts:  (1) Contracts wholly outside the scope of the city’s authority under its charter or a statute; and (2) Contracts not undertaken consistent with the mandatory provisions of its charter or a statute. It declares that in the latter kind of ultra vires actions, the court will weigh the equities to determine if the action should be voided, including the equity of whether the contract is executory.  However, if the contract between the city and Mr. A is an ultra vires contract, it is an ultra vires contract of the first kind.  Baird also made it clear that where the charter or statute does not authorize the action in question, it is ultra vires and void or voidable, and that is the end of the inquiry.  

But I cannot say for sure that the Tennessee courts would not go as far as did Hansell.  In fact, I would advise the city to think very carefully before it spends money to attempt to prove that the severance package contract that it entered into with Mr. A is invalid on the ground that Mr. A’s appointment was for an indefinite term.  One of the reasons is that it is the law in Tennessee that public legislative bodies, have broad authority to provide salaries and other forms of compensation to both elected officers and other officers and employees, to the extent not limited by the Tennessee Constitution.  In Peay v. Nolan, 7 S.W.2d 815 (Tenn. 1928), it was held that the General Assembly could authorize payment of expenses of its members without violating Article 2, Section 23, of the Tennessee Constitution, which prescribes the compensation of the General Assembly.  The Court reasoned that the constitutional prescription was a “salary” limitation and not a compensation limitation.  Blackwell v. Quarterly County Court, 6222 S.W.2d 535 (Tenn. 1981) goes even further.  In upholding the right of a county to modify a pension plan the Court, in sweeping language, in effect declared that, within constitutional limitations, governments at both state and local levels have broad authority relative to salary and compensation adjustments of elected as well as appointed officials.  Those cases might be broad enough to support a severance package contract between the city and the city manager.     

In fact, in upholding the constitutionality of a statute requiring a city to indemnify policemen and firemen, the Tennessee Supreme court in City of Chattanooga v. Harris, 442 S.W.2d 602 (Tenn. 1969), spoke of the right of cities to provide such employees fringe benefits as well as salaries:  

It is not to be questioned at this stage of the development of municipal activities that the maintenance of police and fire departments are proper corporate activities and for a public and corporate purpose.  Nor, do we feel that, considering the difficulty encountered in filing and sustaining the ranks of these departments, it can be questioned that the giving of certain “fringe benefits” as well as salaries are necessary in order to effectuate these public purposes.  In recognition of the necessity of providing such benefits, pension plans, tenure acts, retirement and vacation benefits have been adopted by individual cities by resolution, changes in charters, and often by acts of  the Legislature.  One method of approach in considering the instant statute is to consider it as providing another such fringe benefit.  As it removes the burden from the individual of carrying insurance converge for, and defending against, suits which arise out of his employment, it might even be said that it provides an indirect pay raise for such employee.   At the very least it makes employment in these departments more attractive for both the veterans and the recruit, just as other “fringe benefits” do. [At 606] [Emphasis is mine.]  

While that case dealt with policemen and firemen, it unquestionably spoke to and applies to all municipal employees.  Fringe benefits are an integral component of modern municipal employee compensation, and can be the product of municipal resolution as well as charters and legislative acts. 

On the other hand, there appears to be a difference between the right of a municipality to compensate “employees,” and its right to compensate “officers,”  though salaries and other forms of compensation.  Peay, above, says that:

Compensation attached to the office, whether ‘salary’ or ‘per diem’ [citation omitted]’ is not given to the incumbent because of any supposed legal duty resting upon the public to pay for the service, [citation omitted] and a law creating an office without any  provision for compensation carries with it the implication that the services are to be rendered gratuitously.  

Even more emphatic on that point is Bayless v. Knox County, 286 S.W.2d 579 (1955).  There it was argued that even in the absence of statutory authority for the county to pay certain expenses of the county judge and county commissioners related to official county business, the county had authority to pay those expenses.  The Court rejected that argument, declaring that:

Considered as a principle, the decisions of this State are directly contrary, as this Court views it, to that assertion.  In State ex rel. Vance v. Dixie Portland Cement Company, 151 Tenn. 53, 60, 267 S.W. 595, 597, it said:

‘It is well settled policy of the state, determined by statute and judicial decree, that public officers can receive no fees or costs except as expressly authorized by law’....[At 587]

In all the cases involving the salary and compensation of officers, the salary and compensation were supported by statute.  There appears to be no statute authorizing a salary and compensation severance package for the city manager that in effect reflects salary and compensation after he is terminated. 

The Tennessee courts have never adjudicated the question of whether a city manager is an officer or an employee.  However, it has been held by courts in Missouri, Arkansas and New York that he is an officer. [City of Lexington v. Thompson, 61 S.W.2d 1092 (Ky. App. 1933) (Kentucky); McClendon v. Board of Health, 216 S.W.2d 289 (1919) (Arkansas), and Hansell, above (New York)].   

Personal Service Contracts Do Not Survive Term of Sitting Board
.  

Washington County Board of Education v. Marketmedia, Inc., 693 S.W.2d 344 (Tenn. 1985), makes it clear that municipalities can generally enter into some contracts that extend past the term of the sitting board, but the Court in that case was expressly careful not to overrule State ex rel. Brown v. Polk County, 54 S.W.2d 714 (Tenn. 1932), which involved an employment contract.  In a footnote in Marketmedia, the Court, speaking of Brown, said:  

It is also said that “the general rule is that contracts for employment for a period beyond the term of the employing board are not valid.  The principle is of particular importance where the nature and character of an employment are such as to require a board or officer to exercise supervisory control over the employee.” 63 Am. Jr. 2d Public Officers and Employees, sec. 334, at 911 (1984) Brown is of course consistent with this general rule. [Footnote 2 at 349.]  

Other cases have held that the terms of municipal officers and employees do not extend past the term of the sitting board. [Gay v. City of Somerville, 878 S.W.2d 124 (Tenn. App. 1994); Gamblin v. Town of Bruceton, 803 S.W.2d 690 (Tenn. App. 1990); Dingman v. Harwell, 814 S.W.2d 362 (Tenn. App. 1991).]  

  As pointed out above, the Tennessee courts have never adjudicated the question of whether a city manager  is an officer or employee, but the answer to that question  does not appear to matter with respect to the doctrine that a municipality cannot enter into a personal services contract with an officer or employee that survives the sitting board.  

Of course, there is no reason the charter could not give the city the authority to contract with the city manager past the term of the board. 


Analysis of Question 2

I have searched the contract in vain for any provision under which the city manager would have a claim for the payment of compensatory time. Because of his salary and duties he is obviously an exempt employee under the Fair Labor Standards Act.  For that reason he would have no claim for the payment of compensatory time under that Act.     

Sincerely,

Sidney D. Hemsley

Senior Law Consultant

SDH/ 

