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March 9, 2017 
 
Smokey Sparks, Fire Chief 
City of Anytown 
123 MTAS Street 
Anytown, TN 37921 
 
Dear Chief Sparks: 
 
You asked for guidance in making a determination on what is a reasonable 
accommodation under the Americans with Disabilities Act (ADA) for a firefighter with 
diabetes who has a service dog, and wishes to bring the service dog to work with him at 
the fire station.  MTAS has researched your question and provides the following 
information and advice. 
 
Regarding making an inquiry about a service animal, federal law (28 CFR § 35.136(f)) 
allows a public entity (i.e. the city) to ask two questions only regarding the service animal: 
 

1. Is the animal required because of a disability?, and 
2. What work or task has the animal been trained to perform? 

 
A public entity cannot ask for documentation of training, proof of certification, or inquire 
as to the nature or extent of the person’s disability.  A public entity should not ask these 
questions if the disability is readily apparent, such as a guide dog for a blind person. 
 
Under the ADA, a service animal is defined as a dog (since March 15, 2011, only dogs 
are recognized as service animals under Title II (activities provided to the public by state 
and local governments (i.e. public entities)) and Title III (places of public accommodation) 
of the ADA) that has been individually trained to do work, or perform tasks, for the benefit 
of an individual with a disability, including a physical, sensory, psychiatric, intellectual, or 
other mental disability. The task(s) performed by the service animal must be directly 
related to the person’s disability.  In your instance, a canine trained to detect low or 
rapidly dropping blood glucose levels, and alert his owner of this change in glucose 
levels, meets the definition of a service animal. 
 
The Department of Justice (DOJ) enforces the ADA, and the DOJ states that “The ADA 
requires State and local government agencies, businesses, and non-profit organizations 
(covered entities) that provide goods or services to the public to make “reasonable 
modifications” in their policies, practices, or procedures when necessary to accommodate 
people with disabilities.”  The question is, what is a reasonable modification to your policy 
in the case of a firefighter with diabetes who wishes to bring his/her service dog to work 
at the fire station?  MTAS was not able to locate any examples of this same situation in 
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another fire department, so we turned to the DOJ for guidance on what is required to 
provide a reasonable accommodation in the commercial and business world. 
 
The Department of Justice has a pamphlet with frequently asked questions about service 
animals (https://www.ada.gov/regs2010/service_animal_qa.pdf).  There are several 
questions in the pamphlet that provide advice on what the ADA does, and does not, 
require regarding accommodations for service animals.  Several of the relevant questions 
from the brochure are listed below, and I have highlighted sections significant to this 
issue. 
 
Q9.  Who is responsible for the care and supervision of a service animal? A: The 
handler is responsible for caring for and supervising the service animal, which includes 
toileting, feeding, and grooming and veterinary care.  Covered entities are not obligated 
to supervise or otherwise care for a service animal. 
 
Q16.  Must a service animal be allowed to ride in an ambulance with its handler?  
A: Generally, yes. However, if the space in the ambulance is crowded and the dog’s 
presence would interfere with the emergency medical staff’s ability to treat the patient, 
staff should make other arrangements to have the dog transported to the hospital. 
 
Q25.  When can service animals be excluded? A: The ADA does not require covered 
entities to modify policies, practices, or procedures if it would “fundamentally alter” the 
nature of the goods, services, programs, or activities provided to the public.  Nor does it 
overrule legitimate safety requirements.  If admitting service animals would fundamentally 
alter the nature of a service or program, service animals may be prohibited.  In addition, if 
a particular service animal is out of control and the handler does not take effective action 
to control it, or if it is not housebroken, that animal may be excluded. 
 
Q26.  When might a service dog’s presence fundamentally alter the nature of a 
service or program provided to the public?  A: In most settings, the presence of a 
service animal will not result in a fundamental alteration.  However, there are some 
exceptions.  For example, at a boarding school, service animals could be restricted from 
a specific area of a dormitory reserved specifically for students with allergies to dog 
dander.  At a zoo, service animals can be restricted from areas where the animals on 
display are the natural prey or natural predators of dogs, where the presence of a dog 
would be disruptive, causing the displayed animals to behave aggressively or become 
agitated.  They cannot be restricted from other areas of the zoo. 
 
Q27.  What does under control mean? Do service animals have to be on a leash? 
Do they have to be quiet and not bark? A: The ADA requires that service animals be 
under the control of the handler at all times.  In most instances, the handler will be the 
individual with a disability or a third party who accompanies the individual with a disability.  
In the school (K-12) context and in similar settings, the school or similar entity may need 
to provide some assistance to enable a particular student to handle his or her service 
animal.  The service animal must be harnessed, leashed, or tethered while in public 
places unless these devices interfere with the service animal’s work or the person’s 
disability prevents use of these devices.  In that case, the person must use voice, signal, 

https://www.ada.gov/regs2010/service_animal_qa.pdf
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or other effective means to maintain control of the animal.  For example, a person who 
uses a wheelchair may use a long, retractable leash to allow her service animal to pick 
up or retrieve items.  She may not allow the dog to wander away from her and must 
maintain control of the dog, even if it is retrieving an item at a distance from her.  Or, a 
returning veteran who has PTSD and has great difficulty entering unfamiliar spaces may 
have a dog that is trained to enter a space, check to see that no threats are there, and 
come back and signal that it is safe to enter.  The dog must be off leash to do its job, but 
may be leashed at other times.  Under control also means that a service animal should 
not be allowed to bark repeatedly in a lecture hall, theater, library, or other quiet place.  
However, if a dog barks just once, or barks because someone has provoked it, this would 
not mean that the dog is out of control. 
 
Q29.  Are hotel guests allowed to leave their service animals in their hotel room 
when they leave the hotel? A: No, the dog must be under the handler’s control at all 
times. 
 
MTAS Analysis and Advice 
 
When providing this advice, MTAS considers a reasonable accommodation as taking all 
interests into account when evaluating a specific situation, not just whether the individual 
with a disability thinks it is reasonable from their perspective, but whether it is reasonable 
for all. 
 
Allowing service animals into a “no pet” facility, such as a fire station, is a common type 
of reasonable modification of policy necessary to accommodate people who have 
disabilities (28 CFR § 35.136(a)).  Service animals must be allowed in all areas of a 
facility where the public is allowed except where the dog’s presence would create a 
legitimate safety risk (28 CFR § 35.136(g)).  The ADA has never advocated, nor required, 
that a covered entity compromise legitimate safety requirements necessary for safe 
operation of the facility to accommodate a service animal.  Therefore, allowing the 
firefighter to bring the service dog into the fire station is a reasonable modification to your 
operational policy, and a reasonable accommodation under ADA. 
 
A covered entity is not required to provide care or food for a service animal (28 CFR § 
35.136(e)).  Therefore, the firefighter is totally responsible for the care of the animal while 
the service dog is in the fire station. 
 
Under the ADA, the service dog must be under the handler’s control at all times (28 CFR 
§ 35.136(d)).  The law states, “A service animal shall have a harness, leash, or other 
tether, unless either the handler is unable because of a disability to use a harness, leash, 
or other tether, or the use of a harness, leash, or other tether would interfere with the 
service animal's safe, effective performance of work or tasks, in which case the service 
animal must be otherwise under the handler's control (e.g., voice control, signals, or other 
effective means).”  Since the law uses the word “shall,” the fire department should require 
compliance with 28 CFR § 35.136(d), meaning the service dog shall remain on a leash 
the entire time the service animal is in the fire station. 
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Since the ADA requires that a service animal be under the control of the handler at all 
times, and in the case of a low blood glucose detection service dog, leashed at all times, 
since the service the dog provides can be provided while leashed, the service dog must 
accompany the firefighter on fire department responses, which means the service dog 
must ride in the fire apparatus, or other fire department vehicle.  Fire apparatus are not 
cars, and they are not designed to accommodate dogs.  Allowing a service dog in the cab 
of a fire engine compromises legitimate safety requirements necessary for safe operation 
of the vehicle.  Therefore, it is not a reasonable accommodation to allow a service dog to 
ride in fire apparatus. 
 
Since the ADA requires that a service animal be under the control of the handler at all 
times, and in the case of a low blood glucose detection service dog, leashed at all times, 
since the service the dog provides can be provided while leashed, the service dog must 
accompany the firefighter while the firefighter performs tasks on the fire ground or other 
emergency scene.  A firefighter holding on to a leashed service dog cannot enter a 
burning structure, hold extrication equipment, carry or throw a ladder, advance hose 
lines, or perform other essential firefighting or emergency operations tasks.  Therefore, it 
is not a reasonable accommodation to allow a service dog to be on a fireground or other 
emergency scene, as this is a legitimate safety concern. 
 
Tennessee Code Annotated (T.C.A.) § 8-50-103 prohibits discrimination in employment 
of the disabled (a paid or volunteer firefighter is covered by the term employment) “unless 
such disability to some degree prevents the applicant from performing the duties required 
by the employment sought or impairs the performance of the work involved.”  Therefore, 
you have no duty to employ in a paid or volunteer capacity an individual who requires the 
constant presence of a service dog if the constant presence of the service dog impairs 
performance of the duties of the position for which the individual applied. 
 
The ADA allows service animals to be excluded from certain places when the presence 
of the animal could compromise the health of others (i.e. the exclusion from a certain 
portion of a dormitory reserved for those allergic to pet dander) or would be disruptive 
(i.e. the zoo example).  Since fire department’s respond to homes where the occupants 
may have pet allergies, or may have aggressive animals that do not like other animals, it 
is a legitimate safety concern that the presence of the service dog could be disruptive, 
detrimental to patient care on a medical call, or could cause a safety issue if one animal 
tried to attack another animal.  Because of this legitimate safety concern, the firefighter 
may be limited on where he may safely enter with his service dog when responding to 
fire, EMS, and other calls for service from the public.  If the firefighter cannot enter a 
certain location because of the presence of his service dog, the firefighter would not be 
able to perform his essential job functions and provide service to the public, which would 
fundamentally alter the ability of the fire department to provide an emergency or essential 
service. 
 
MTAS advises that allowing the firefighter to bring the service animal in the fire station is 
a reasonable modification to fire department policy and a reasonable accommodation.  
As required by the ADA, the fire department should require that the service dog be 
leashed at all times, and require that the firefighter be responsible for the care, custody, 
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and control of the service dog at all times.  This means that the firefighter cannot leave 
the service dog behind in the fire station in order to respond to a call, even if the service 
dog is in a kennel.  Because of legitimate safety concerns, the fire department should 
prohibit the service dog (and other animals as well) from riding in the cab of fire 
apparatus.  Because of legitimate safety concerns, the fire department should prohibit 
service animals from fireground and other emergency scenes. 
 
You indicated that this individual has not been, and probably will not be, an interior 
firefighter.  Regarding your question about having the right to send him for a physical 
exam, you do have that right.  The Americans with Disabilities Act prohibits employers 
from requiring a physical examination before an offer of employment is made (including 
volunteer service), so the physical exam should be required after an offer of employment 
is made.  The physical exam can also include a drug screen.  For example, you go 
through your normal selection process and decide that candidate Ben Franklin is 
acceptable, so you make him an offer of employment contingent upon passing a physical 
exam that is related to the job he will be doing.  You accomplish this by providing the 
examining physician with a copy of the job description that includes essential functions of 
the job, such as climbing ladders, lifting tools and equipment weighing up to so many 
pounds, pulling hoselines, crawling, wearing turnouts, wearing SCBA, working in 
temperature extremes, etc.  It is important that you have a good job description for every 
position on the fire department. 
 
You indicated that this person does not have his service dog with him at all times.  My 
research found a situation where the nature of the individual’s employment precluded 
having his service dog at work (the situation was a chef in a busy restaurant kitchen), and 
this individual just used his service dog away from his job.  Your firefighter may elect to 
do the same.  However, if he does bring his service dog to the fire station, then my advice 
about care, custody, and control applies, and the firefighter should not respond to calls 
with his service dog. 
 
I hope this information and advice assists Anytown in forming a policy on this issue.  
Please call or email me if you have any questions about this advice, or if MTAS may be 
of further assistance. 
 
Sincerely, 
 

 
 
 
 

 
Dennis Wolf 
Fire Management Consultant 


