February 12, 2003

John Johnson

City of Jefferson City

P.O. Box 530

Jefferson City, Tennessee 37760

Dear John,

You have asked if a sitting councilperson can run for the office of Mayor without
resigning their current council seat. The answer is yes, they can.

Article 'V, Section 3 of the Jefferson City Charter states: The mayor and councilmen
shall be qualified voters of the city and shall hold no other public office except as notary
public....”. On its face this provision may seem to preclude running for office if you are a sitting
councilperson. But the apparent “disqualification from office” (holding another office) can be
removed after the election and before the person takes the oath of office. It is the oath which
establishes the taking of office. So a sitting councilperson who runs for and wins election to the
office of Mayor must resign their council seat before they take the oath of office for Mayor. If
they don’t, then they are not eligible for the office.

The council would then need to fill the councilperson vacancy in office. This process is
described in Article IV, Section 7 of the Jefferson City Charter.

I hope this answers your question. If I can be of any further help please feel free to call.

Sincerely,

Patrick Hardy
Municipal Management Consultant



